Φασολάδα «οι γουμένισσες»

Συστατικά

Υλικά

 Το υλικό για δεμένη σάλτσα: βάλτε ένα κόκκινο μήλο στην φασολάδα

•    500γρ ελληνικά βιολογικά φασόλια λευκά μέτρια «οι γουμένισσες»
•    1 κ.γ. αλάτι
•    2 κούπα τσαγιού σέλερι
•    1 κούπα τσαγιού πράσο ψιλοκομμένο
•    3 μέτρια καρότα
•    1 κρεμμύδι μεγάλο
•    3 σκ. σκόρδο
•    4 κ.σ. ελαιόλαδο
•    2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
•    2 φύλλα δάφνης
•    1 κ.γ. δενδρολίβανο
•    1 κύβο ζωμός λαχανικών
•    1 κόκκινο μήλο
•    2 λίτρα νερό περίπου
•    Προαιρετικά: χωριάτικα λουκάνικα (1 μεγάλο ή 2 μικρά κομμένα σε χοντρές ροδέλες)

 



 

Εκτέλεση

 

  • Βάζουμε τα φασόλια σε ένα σκεύος και το γεμίζουμε με νερό ώστε να τα καλύψουμε. Ρίχνουμε το  αλάτι, ανακατεύουμε και μουλιάζουμε για 12 ώρες περίπου. Στην συνέχεια, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Κόβουμε το σέλερι σε μέτρια κομμάτια, τα καρότα σε ροδέλες μέτριου πάχους, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε λεπτές φετούλες τις σκελίδες σκόρδου,  και το πράσο σε κυβάκια
  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο. Αν θέλουμε τη φασολάδα μας με λουκάνικα τότε πρώτα τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε τα λαχανικά. Αν δεν θέλουμε λουκάνικα τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, σοτάροντας για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας. Προσθέτουμε κατόπιν τα φασόλια, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, τον κύβο λαχανικών και ένα ολόκληρο μήλο που θα το αφαιρέσουμε μόλις μαγειρευτεί το φαγητό.
  • Ρίχνουμε το νερό, σιγοβράζοντας για 1 με 1,5 ώρα με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Ελέγχουμε ανα 15 λεπτά, μήπως πρέπει να προσθέσουμε νερό.
  • Δέκα λεπτά πριν αποσύρουμε από την φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα λουκάνικα, εφόσον θέλουμε φασολάδα με λουκάνικα χωριάτικα για γεύση και αφαιρούμε το μήλο (μπορούμε να το πετάξουμε). Η φασολάδα πρέπει στο τέλος να έχει δεμένη αλλά όχι υπερβολικά πηχτή όψη.
  • Σερβίρουμε τη φασολάδα προσθέτοντας κατά προτίμηση  λίγο μπούκοβο, ελαιόλαδο και αλάτι ή/και πιπέρι. Συνοδεύουμε με φέτα, αντζούγιες, ελιές και τουρσιά.


Οι γουμένισσες Copyright © 2024 Κατασκευή Ιστοσελίδων Hexabit - W3C - Pagespeed